Eivoer bereiden hoeft niet moeilijk te zijn!

Plaats reactie
Loek Engels
Berichten: 25
Lid geworden op: 21-10-2014 15:11

Eivoer bereiden hoeft niet moeilijk te zijn!

Bericht door Loek Engels » 01-11-2014 18:19

Beste forumleden , ik krijg vaak de vraag gesteld welk eivoer ik gebruik bij de kweek van mijn EC-vogels. Hier een artikel van ongeveer een jaar geleden. Welk ik over dit thema schreef.

Het bereiden van eivoer zonder geheimen.

Zins jaar en dag kweek ik vogels. Ik mag wel zeggen dat ik er mee ben opgegroeid. Mijn vader had in mijn kindertijd een gemengde biotoop-volière zo als in die tijd velen. Groenvinken , putters, sijzen, kneus en kanaries bevolkten deze. Het is toen met mij gebeurd. Ik bedoel, dat ik besmet raakte met het vogelvirus. Maar mijn vaders grootste hobby was de kweek van bastaarden. Door deze kweek van hybriden, hoofdzakelijk Putter x kanarie, kwam ook ik voor het eerst in aanraking met eivoer. Vaders recept was vrij eenvoudig enkele eieren gekookt in de mixer droog beschuit er bij. Mixer aan. Mixer uit en klaar was pa. De kanaries trokken hier mee hun jonkies groot deze groeiden als kool op dit simpele eivoer.

Nu jaren later lees ik verslagen van vogelkwekers waar bij dan de eivoer samenstelling worden vermeld. Waarbij ik met een A4tje nog niet alles genoteerd heb wat er in zit. Dan denk ik terug aan hoe mijn vader zijn bastaarden kweekte en aan diens eivoer. Persoonlijk vind ik dat een eivoer samenstelling zo eenvoudig mogelijk moet zijn. En dat het hoofdbestanddeel ei moet zijn. Waarom zult u zich misschien afvragen? Nou om de simpele reden dat uit een ei een volledige vogel groeit. Dus alle nodige ingrediënten voor de groei van een vogel in dit ei voorhanden moeten zijn. Eenvoudig moet het zijn omdat het een hobby is en ook moet blijven. Dus geen ellenlange bereidingswijze maar kort en simpel. Iets wat snel en altijd vers bereid kan worden. Uiteraard zijn de standaard eivoeders uit de dierenspeciaalzaken zeer geschikt om kanaries te kweken. Maar om de ietwat gespecialiseerdere kweker en diens vogels tevreden te stellen voldoen ze vaak niet. Terecht of onterecht. In het volgend artikel zal ik trachten enkele simpele maar goede eivoer bereidingen uit te leggen. Zoals ik ze in de loop der tijd zelf gebruikt heb. Bij mijn kweek met EC-vogels en aanverwanten. Met alle eivoeders had ik succes. Heb echter steeds meer naar een makkelijkere bereidingswijze gezocht. Lees hoe de bereidingswijze en samenstelling van mijn eivoer is geëvolueerd.

Eivoer uit de pan. (1977-1994)

Voor het bereiden hier van is het aan te bevelen een goede tefal-pan te gebruiken. Anders wordt het schrobben en spoelen van pannen u tweede hobby.
Men brengt 1 liter volle melk aan de kook.(sommigen voegen nog wat druivensuiker toe) Onder tussen slaat men een 40 tal eieren in een kom. Als de melk aan de kook raakt voegt men de eieren toe en blijft onder constant roeren met een garde en op een matige vlam wachten tot er een papachtige massa ontstaat. Vergeet niet om roeren te blijven daar deze massa snel aankoekt. Als deze massa dusdanig is gestijfd dat roeren niet meer mogelijk is. Wordt deze in een vergiet gegoten en ter afkoeling en uitdruppelen weg gezet. Na afkoeling kan men deze massa in porties delen en invriezen. De porties worden na ontdooiing geprakt met iets beschuitmeel dat moet voorkomen dat alles weer aan elkaar plakt. ***Zo ontstaat een goed eivoer voor exoten en EC-Vogels. Ik heb een tijd lang dit eivoer met kiemzaad gemengd ben hier echter snel van afgestapt om dat hierdoor de verzuring veel sneller toeslaat. Geef thans indien ik kiemzaad verstrek deze separaat.

Indien ik deze bereidingswijze nu zou gebruiken zou ik dit willen toevoegen:
***Het geheel wordt dan met een premix bestrooid. Wat is een premix? Een premix is een mix van bestanddelen welk in elk goed eivoer voorhanden moet zijn. Een goed voorbeeld hiervan is bv. Aves opfok maar ook premixen van andere merken zijn hier voor geschikt.


Eivoer met een premix bereid. (1994-2005)

300gr consumptie beschuit, 3 a 4 eieren al na gelang de grote (7min.),
5 eetlepels aves opfok. Dit gaat een 15 tal sec. in de mixer. Het resultaat wordt dan per portie in de diepvries in gevroren. Dit is de klassieke eivoer bereiding voor EC-Vogels. Ik mengde de eerste vier a vijf levensdagen enkele pinckys onder het eivoer. Achteraf bleek dit niet noodzakelijk.

Eivoer uit de magnetron. (2005-heden)

Een zeer simpele methode om zelf eivoer te bereiden is deze : Neem 3 a 4 eieren sla deze in een kom tot beslag. Dan de kom afdekken en plus minus drie min. in de magnetron. De massa die dan ontstaat prakken en met een standaard eivoer (ik gebruikte orlux)mengen tot een rulle massa. Dan nog bestrooien met ietsjes premix. Zeer geschikt voor allerlei vogels zoals exoten en EC-Vogels. Kan eventueel ook ingevroren worden maar door de korte bereidingstijd maak ik het elke dag vers.

Of mijn eivoer bereiding nog vereenvoudigd kan worden weet ik niet dat zal de toekomst uitwijzen. Ook ben ik ervan overtuigd dat velen het niet eens zijn met het hier boven vermelde. Ik kan u echter garanderen dat deze eivoeders hun dienst hebben bewezen. Vele goudvinken ,putters, sijzen, barmsijzen, haakbekken, div Amerikaanse sijzen en div. andere zaadeters zijn met een van deze eivoeders gekweekt. Dit zonder dat de vogels enigerlei gebreken vertoonden.

Volgend jaar ga ik enkele koppels met easyyem voor wildzang voeren. 8)

Echter er leiden meerdere wegen naar Rome. Verander niet als u succes hebt met u eivoer. Zo niet probeer dan een van bovenstaande recepten eens. Wie weet. :?:
Met vriendelijke groeten
Loek Engels

Hoebaer
Berichten: 138
Lid geworden op: 20-10-2014 19:10

Bericht door Hoebaer » 01-11-2014 20:19

Het geven van melk aan je vogels is niet zoon goed idee. Daar vogels lactose intolerant zijn.

Dit schrijf J P Holsheimer in zijn boek De voeding van Vogels over lactose.

Lactose en galactose intolerantie bij vogels


Lactose is een belangrijk bestanddeel van melk en melkprodukten. In het spijsverteringskanaal wordt lactose door het enzym lactase gesplitst in glucose en galactose
waarna beide monosachariden de darmwand passeren om in het bloed te worden opgenomen. Vogels hebben zeer weinig lactase,wanneer in een vogelvoeder een bepaald
percentage aan lactose wordt overschreden, komt de niet afgebroken lactose in de dike darm waar deze nog slechts voor een klein gedeelte door bacteriën kan worden omgezet. Bij dit proces wordt veel water aan de darm ontrokken. De vogel krijgt hierdoor last van diaree wat in ernstige gevallen gepaard gaat met stuipen. Niet verteerde lactosze kan in de darm gaan gisten en de passage van de darminhoud blokkeren.
Proeven met kippen hebben aangetoond dat méér dan 4% lactose in het voer (droge stof) moet worden vermeden.
Bij een hoger percentage werd gewichtsverlies, verhoogde water en voeropname en verhoogde uitscheiding van aminozuren vastgesteld.
Een voeder mag nooit méér dan 4% lactose en/of 8% galactose bevatten (in de droge stof).

geraadpleegde literatuur: voeding van vogels J.P. Holsheimer
DE manier, tja die moet je zelf uitvogelen

Terug naar “Voeding”